Lazer Markalama Nedir? Türleri Nelerdir?

Lazer Markalama Nedir? Türleri Nelerdir?

 Lazer teknolojisinin ortaya çıkan ışık demetinin işlenebilmesi ve kullanım alanlarından birinin de reklamcılık sektörü olduğu düşüncesinden yola çıkarsak lazer markalama nedir; yalın bir ifadeyle istenen yüzeye temas olmadan kaliteli bir şekilde yazı yazma işlemi gerçekleştirilmesine Lazer Markalama denilmektedir.

Lazer markalama diğer teknolojilere göre sağlamlık ve kalıcılık avantajı sunması sebebiyle ciddi bir kullanım potansiyeline sahiptir ancak baskı yapılacak yüzeye göre değişen özellikte makinalar kullanmakta çok büyük önem taşımaktadır.

Lazer markalama makinaları konusuna girmeden önce;
Neden üretici firmalar lazer markalama kullanmayı tercih ederler sorusunu ele alırsak en basit ve genel bir tabirle artık üretim sektörünün olmazsa olmazı olan ISO standartlarının şartlarını yerine getirebilme ve her geçen gün artan rekabet şartlarında markalarının silinemeyecek derecede hafızalarda yer edinmesi tercihini sebep olarak belirtebiliriz.

Lazer markalama makinalarında kullanılan teknolojilerin başlı çaları, CO2 Lazer, Fiber Lazer, Mopa Lazer, Kristal lazer şeklindedir.

CO2 lazer, diye adlandırılan lazer markalama makinaları elektrik enerjisinin karbondioksit gaz karışımını uyarması prensibiyle çalışan çok iyi bir ışın kalitesine sahip olması nedeniyle çok yaygın olan bir lazer markalama tipidir. Yaklaşık olarak 10.5 mikrometre dalga boyuna sahip olan bu lazer teknolojisi hemen hemen tüp plastik ürünlerin markalanmasında tercih edilir.

Ayrıca ahşap ve cam sektörü de bu lazer markalama teknolojisini tercih eden sektörlerdendir.

Fiber Lazerler

Fiber lazer markalama nedir; çekirdek lazer üzerinden ışını elde edip diyotlar yardımıyla enerji verilen cam fiberler sayesinde yaklaşık olarak 1.060 mikrometre dalga boyu seviyesine yükseltilen ışın prensibine dayalı olarak çalışan bir lazer markalama teknolojisidir. Bu sebepten dolayı da fiber lazerle yapılan markalama işleri CO2 lazerlere göre yaklaşık 100 kat daha yoğun bir sonuç vermekte ve yüksek kontrast gerektiren plastik markalama işlerinde kullanılmaktadır.

Fiber lazer türüne dahil olan bir diğer teknoloji de MOPA lazeridir. Fiber lazer türüne göre bu teknoloji sayesinde plastikleri çok daha yüksek bir kontrast düzeyi ve kolayca okunabilen sonuçlarla markalayabilir özellikle çelik zemin üzerinde seçenekli renkler yaratabilirsiniz.

MOPA lazerli makinaların tercih edilmesindeki bir diğer etken ise 4 sn. ile 200 sn. arasında değerler üzerinde çalışabildiğinden lazer markalama işlemleri üzerinde   daha kısa sürelerde başarılı sonuçlar elde edilebiliyor olmasıdır.

Kristal lazerler, flaş lambaların pompalama tekniği ile lazer markalama yapmaya başlamış ve günümüzde diyotlarla pompalama yapan modern bir hal almıştır. Bu kategorideki lazer tipleri aynı zamanda (neodimium ve taşıyıcı kristalden adını aldığı için)  ND ve (neodimium katkılı Yitriyum Orto-Vanadat) adını aldığı için (YOV) lazer tipleri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Fiber lazerle aynı dalga boyuna sahip olmasından ötürü plastik sektöründe kullanılabilmesinin yan sıra belirli bir ölçüye kadar seramik sektörü markalamasında da tercih edilmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında yakın geçmişten bugüne gelinen noktayı baz alacak olursak 2011 yılında robotik uygulamalar ile lazer kaynak sürecinin başlatılması sonrasında da AR-GE çalışmalarında kullanılır olması bu teknolojinin önünün çok fazlasıyla açık olduğunun en büyük göstergesi olarak gözümüze çarpmaktadır. Hız, kalite ve enerji maliyetleri konusunda düşük girdi sonuçları elde edip sonrasında düzeltme gibi işlemlere gerek bıraktırmaması sebebiyle zaman tasarrufu sağlanması lazer markalama teknolojisinin tercih edilmesindeki yegâne sebep olarak görülmektedir.

Sonuç olarak; lazer markalama sektörüne yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu bu bilgiler ışığında görebilmekteyiz.